Nuuskuttavasta kuonosta tukea diabeteksen hoitoon

Poikani Emil oli inspiraation lähde hypokoiratoiminnan alulle ponkaisussa syksyllä 2009. Emil oli tuolloin 7-vuotias ensimmäisen kouluvuoden kynnyksellä oleva pieni poika, jonka lisääntyvä itsenäisyys kauhistutti minua. Miten hoituu diabeteksen hoito kun ikä tuo haasteita tullessaan?

Kesällä 2009 tutustuin Kaliforniassa toimintaan, jossa koirat toimivat diabeetikon omahoidon tukena haistaen iholta verensokerimuutoksia. Idea kirkastui hetkessä – tätä me tarvitsemme Suomessakin, olemmehan tilastojen ykkösenä kun tarkastellaan alle 18 –vuotiaiden 1-tyypin diabeetikoiden määrää suhteessa väkilukuun.

Ideastani innostuivat koirakouluttajat Elisa Forsman ja Stina von Bonsdorff. He uskalsivat lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan koulutusta koiran nenän valjastamiseksi diabeetikon omahoidon tueksi.

Hypokoira ry perustettiin joulukuussa 2010. Sen tarkoituksena oli silloin ja on edelleen edistää hypokoiratoiminnan kehittämistä Suomessa ja mahdollistaa mahdollisimman monelle halukkaalle oma nuuskuttava verensokerimittari.

Susanna Klefström, hypokoiratoiminnan alullepanija Suomessa

Hypokoira ry

Hypokoira ry on perustettu vuonna 2010. Yhdistys toimii hypokoiran käyttäjien etujärjestönä sekä edistää hypokoiratoiminnan kehittämistä Suomessa. Yhdistys neuvoo jäseniään muun muassa koiran hankintaan, hypokoiran koulutukseen ja käyttöön liittyvissä asioissa sekä tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden keskinäiseen yhteydenpitoon. 

Yhdistys hyväksyy viralliset hypokoirat ja järjestää virallisten koirien tasotarkastukset kahden vuoden välein. Viralliset hypokoirat saavat käyttöönsä siniset hypokoiraliivit ja hypokoiran  käyttäjät hypokoirapassin. Hypokoira ry:n hyväksymillä kouluttajilla on oikeus järjestää hypokoirakoulutusta. 

Suomen Kennelliiton hallitus on 2014 lähtien nimennyt Hypokoira ry:n hyötykoiratoimikunnan jäseneksi.

Tutustu yhdistyksen sääntöihin täältä >>

hypokoira ry
Toivotamme kaikki uudet jäsenet tervetulleiksi.

Hypokoira ry on Suomen diabetesliiton jäsenyhdistys.

Hypokoira ry:n jäseneksi liittyminen tapahtuu Suomen Diabetesliiton sivuilla olevalla liittymislomakkeella.

Valitse yhdistys –kohdassa: Hypokoira ry.

Jäsenmaksu on 25 €/vuosi.

Jäsenyyteen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä: [email protected]

Jäsenille tarjoamme jäsenkirjeen noin 4 kertaa vuodessa sekä nettisivuillamme jäsenalueen jolta löytyy erilaisia videosisältöjä kuten Katriina Tiiran luennot pennun hankinnasta ja eri rotujen soveltumisesta työtehtäviin.

Tue Hypokoira ry:tä

Hypokoira ry:n rahankeräyslupa: RA/2020/1505, myönnetty 25.11.2020, Poliisihallitus. Voimassa.