Yhdistys

Suomen hypokoira ry on perustettu vuonna 2010. Yhdistys toimii hypokoiran käyttäjien etujärjestönä sekä edistää hypokoiratoiminnan kehittämistä Suomessa. Yhdistys neuvoo jäseniään muun muassa koiran hankintaan, hypokoiran koulutukseen ja käyttöön liittyvissä asioissa sekä tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden keskinäiseen yhteydenpitoon. 

Yhdistys hyväksyy viralliset hypokoirat ja järjestää virallisten koirien tasotarkastukset kahden vuoden välein. Viralliset hypokoirat saavat käyttöönsä siniset hypokoiraliivit ja hypokoiran  käyttäjät hypokoirapassin. Hypokoira ry:n hyväksymillä kouluttajilla on oikeus järjestää hypokoirakoulutusta. 

Suomen Kennelliiton hallitus on 2014 lähtien nimennyt Hypokoira ry:n hyötykoiratoimikunnan jäseneksi.

Tutustu yhdistyksen sääntöihin täältä >> Hypokoira ry Säännöt 1.1.2024

hypokoira ry

Tule jäseneksi!

Hypokoira ry on Suomen diabetesliiton jäsenyhdistys.

Hypokoira ry:n jäseneksi liittyminen tapahtuu Suomen Diabetesliiton sivuilla olevalla liittymislomakkeella. Valitse yhdistys –kohdassa: Hypokoira ry.
Jäsenmaksumme on 25 €/vuosi.

Jäseneksi voi liittyä myös vasta hypokoirasta haaveileva, koulutuksessa jo olevan koiran ohjaaja, koiran kasvattaja tai kuka tahansa muuten hypokoirista kiinnostunut.

Jäsenyyteen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä: jasenasiat@hypokoira.fi.

Jäsenille tarjoamme jäsenkirjeen noin 4 kertaa vuodessa sekä nettisivuillamme jäsenalueen jolta löytyy erilaisia videosisältöjä kuten Katriina Tiiran luennot pennun hankinnasta ja eri rotujen soveltumisesta työtehtäviin.

Eettiset säännöt

Hypokoira ry on valtakunnallinen hypokoiraa käyttävien diabeetikoiden etujärjestö sekä asiantuntijaorganisaatio. Toiminnassamme sitoudumme seuraaviin eettisiin sääntöihin.

hyvinvoiva koira

Koirien terveys, turvallisuus ja hyvinvointi on kaiken työmme perusta. Vain hyvinvoiva koira voi toimia ihmisensä apuna luotettavasti ja pitkään.

Asiantuntijaorganisaationa pohjaamme koulutusmetodimme sekä suosittelemamme toimenpiteet positiiviseen vahvistamiseen, joka nykyisen tutkimustiedon mukaan on osoittautunut koiran hyvinvoinnin sekä koulutuksen osalta parhaaksi menetelmäksi. 

Yhdistyksen tapahtumissa jokaisen tehtävänä on huolehtia siitä, että koirien hyvinvoinnista huolehditaan ja eläinsuojelulain sekä asetusten vaatimuksia noudatetaan kaikissa tilanteissa. Jokaisella yhdistyksen toimihenkilöllä on velvollisuus ilmoittaa mahdollisista vastaantulevista eläinsuojelurikkomuksista eläinsuojeluviranomaiselle.

 

hyvinvoivat ihmiset

Toimintamme perustuu yhdenvertaiseen yhdessäoloon. Jokainen on tervetullut sellaisena kuin on ja kaikilla on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin katsomatta.

Toimintamme perustuu suurelta osin myös vertaistukeen, joten luottamus ja luottamuksellisuus ovat yhdistyksemme perusarvoja.

Hypokoirien tehtävänä on tuoda tukea ja turvaa diabeetikoiden arkeen ja siten parantaa ihmisten hyvinvointia.

Diabetes on paljon muutakin kuin verensokereiden mittaamista ja insuliinin pistämistä. Meillä on asiantuntijuutta diabeteksen monista eri ulottuvuuksista ja tarjoamme tukea ja tietoa kuullen toisiamme.

hyvinvoiva yhteisö

Yhdistyksemme toimihenkilöt hoitavat yhdistyksen hallintoa sekä sen taloutta hyvien käytäntöjen mukaan sekä läpinäkyvästi. 

Pyrimme parhaamme mukaan olemaan vetovoimainen yhteisö, jossa jokainen sen jäsen huolehtii yhdessä yhteisen päämäärämme toteutumisesta puhaltamalla yhteen hiileen.

Eettiset säännöt on hyväksytty ja tulleet voimaan Hypokoira ry:n hallituksen kokouksessa 12.4.2022.

Hypokoira ry:n historiaa - mistä hypokoiratoiminta Suomessa alkoi

Poikani Emil oli inspiraation lähde hypokoiratoiminnan alulle ponkaisussa syksyllä 2009. Emil oli tuolloin 7-vuotias ensimmäisen kouluvuoden kynnyksellä oleva pieni poika, jonka lisääntyvä itsenäisyys kauhistutti minua. Miten hoituu diabeteksen hoito kun ikä tuo haasteita tullessaan? Kesällä 2009 tutustuin Kaliforniassa toimintaan, jossa koirat toimivat diabeetikon omahoidon tukena haistaen iholta verensokerimuutoksia. Idea kirkastui hetkessä - tätä me tarvitsemme Suomessakin, olemmehan tilastojen ykkösenä kun tarkastellaan alle 18 –vuotiaiden 1-tyypin diabeetikoiden määrää suhteessa väkilukuun. Ideastani innostuivat koirakouluttajat Elisa Forsman ja Stina von Bonsdorff. He uskalsivat lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan koulutusta koiran nenän valjastamiseksi diabeetikon omahoidon tueksi. Hypokoira ry perustettiin joulukuussa 2010. Sen tarkoituksena oli silloin ja on edelleen edistää hypokoiratoiminnan kehittämistä Suomessa ja mahdollistaa mahdollisimman monelle halukkaalle oma nuuskuttava verensokerimittari.

Tue hypokoiratoimintaa

Voi tukea toimintaamme liittymällä jäseneksemme tai suoralla lahjoituksella. 

Hypokoira ry:n rahankeräyslupa: RA/2020/1505, myönnetty 25.11.2020, Poliisihallitus. Voimassa toistaiseksi

 

Hallitus ja toimihenkilöt 2024

Elska Kolu
Puheenjohtaja
puheenjohtaja(at)hypokoira.fi

Julia Gustafsson
Sihteeri, hallituksen jäsen
sihteeri(at)hypokoira.fi

Elisa Forsman
Varapuheenjohtaja, hallituksen jäsen
elisa.forsman(at)hypokoira.fi

Joanna Ekman
Rahastonhoitaja, hallituksen jäsen

Tiina Söderberg
Jäsenasiat, hallituksen jäsen
jasenasiat(at)hypokoira.fi

Siiri Solanpää
Hallituksen jäsen, sometiimi

Maija Aarto
Hallituksen jäsen

Stina von Bonsdorff-Cronin
Hallituksen varajäsen

Anni Possakka
Hallituksen varajäsen

Laura Peltonen
Diabeteshoitaja

Reetta Pakkala
Sometiimi

Tavoitat meidät sähköpostitse osoitteesta info(at)hypokoira.fi