Hypokoiran koulutus

Koiran kouluttaminen hypokoiraksi kestää yhteensä noin 1,5 vuotta. Ainoastaan Hypokoira ry:n koulutuksen ja testit hyväksytysti suorittaneet koirat voivat Suomessa saada käyttöönsä viralliset työliivit ja niitä voidaan kutsua hypokoiriksi.

Taitojen harjoittelu ja ylläpito ei lopu koiran valmistumiseen vaan niitä ylläpidetään koko koiran elämän ajan.
Virallisten hypokoirien osaaminen tarkastetaan joka toinen vuosi tasotarkastuksessa.

Hypokoiran täytyy osata toimia diabeetikon tukena kaikissa tilanteissa.

Koira koulutetaan ilmaisemaan diabeetikon verensokerin vaihteluita ja tarvittaessa hakemaan apua. Hypokoiralta vaaditaan myös riittävää sosiaalistumista erilaisiin ympäristöihin, jotta se pystyy tekemään työtään kaikissa olosuhteissa.

Hypokoirien koulutus Suomessa on kansainvälisestikin katsottuna hyvin korkealaatuista. Koulutus on kehitetty vuosien saatossa maailmalta sekä muiden virka- ja hyötykoirien koulutusprosesseista sopivimmat valitsemalla.

Koulutus perustuu täysin positiiviseen vahvistamiseen. Minkäänlaista pelkoon tai kipuun liittyvää rankaisua ei sallita missään tilanteessa koulutuksen aikana.

Hypokoiran koulutus tapahtuu pääasiassa kotona kouluttajan antamilla ohjeilla, se vaatii siis koiran omistajan sitoutumista koulutukseen. 

Koulutusprosessi on vakioitu ja kaikki koirat suorittavat sen aikana osatavoitteet jotta voidaan varmistaa, että koira omaa tarvittavat koulutetut taidot. 

Kouluttajat ja alkavat koulutukset

Scent Alert Dogs, Salo

Koulutus pennuille (12vk-10kk), elokuu 22

Koulutus nuorille koirille (6kk – 3v), tammikuu 23

Koulutus pennuille (12vk-10kk), maaliskuu 23

Koulutukset toteutetaan monimuotoisena verkko- ja lähiopintoina.

Koirakoulu Kisma, Oulu

Koulutus alle kolmevuotiaille koirille alkaa syksyllä 22