Hypokoiran koulutus

Koiran kouluttaminen hypokoiraksi kestää yhteensä noin 1,5 vuotta. Ainoastaan Hypokoira ry:n koulutuksen ja testit hyväksytysti suorittaneet koirat voivat Suomessa saada käyttöönsä viralliset työliivit ja niitä voidaan kutsua hypokoiriksi.

Taitojen harjoittelu ja ylläpito ei lopu koiran valmistumiseen vaan niitä ylläpidetään koko koiran elämän ajan.
Virallisten hypokoirien osaaminen tarkastetaan joka toinen vuosi tasotarkastuksessa.

Hypokoiran täytyy osata toimia diabeetikon tukena kaikissa tilanteissa.

Koira koulutetaan ilmaisemaan diabeetikon verensokerin vaihteluita ja tarvittaessa hakemaan apua. Hypokoiralta vaaditaan myös riittävää sosiaalistumista erilaisiin ympäristöihin, jotta se pystyy tekemään työtään kaikissa olosuhteissa.

Hypokoirien koulutus Suomessa on kansainvälisestikin katsottuna hyvin korkealaatuista. Koulutus on kehitetty vuosien saatossa maailmalta sekä muiden virka- ja hyötykoirien koulutusprosesseista sopivimpia käytäntöjä valitsemalla.

Koulutus perustuu täysin positiiviseen vahvistamiseen. Minkäänlaista pelkoon tai kipuun liittyvää rankaisua ei sallita missään tilanteessa koulutuksen aikana.

Hypokoiran koulutus tapahtuu pääasiassa kotona kouluttajan antamilla ohjeilla, se vaatii siis koiran omistajan sitoutumista koulutukseen. 

Koulutusprosessi on vakioitu ja kaikki koirat suorittavat sen aikana osatavoitteet jotta voidaan varmistaa, että koiralla on tarvittavat koulutetut taidot. 

Kouluttajat ja alkavat koulutukset

Scent Alert Dogs, Salo

Syksyn ryhmä alkaa elokuussa -23

Koulutukset toteutetaan monimuotoisena verkko- ja lähiopintoina.

Etsimme lisenssikouluttajia!

Hypokoira ry hakee lisenssikouluttajia!

Haluatko tehdä merkityksellistä työtä koirien ja ihmisten parissa? Palaako sydämesi diabeetikoiden arjen helpottamiseksi? Oletko rautainen koira-alan ammattilainen?

Etsimme kahta kouluttajaa; 

-koulutusalueet Itä-Suomi ja Oulun seutu 

-koulutus positiivisen vahvistamisen menetelmin

-riittävä käytännön kokemus koirien kouluttamisesta ja ihmisten opettamisesta/ohjaamisesta

-myötäelämisen taito: koulutukseen osallistuu monenikäisiä, erilaisista lähtökohdista tulevia kroonisesti sairaita ihmisiä, sekä yksineläviä että perheellisiä

-ymmärrys diabeteksesta tai halua ja valmiutta oppia

-vähintään kohtalaiset tietotekniset taidot, osa koulutuksesta tapahtuu verkkoalustalla

-kouluttaminen tapahtuu valmiin koulutusprosessin mukaan

-työtä tehdään itsenäisenä yrittäjänä

-toimit alueesi ainoana hypokoirakouluttajana

-toivomme pidempiaikaista halua sitoutua, yhden koulutusryhmän koulutus kestää noin kaksi vuotta 

-työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä pääkouluttajamme sekä yhdistyksen kanssa

Työhön kouluttaminen kestää noin vuoden ja alkaa heti kun sopiva henkilö on löytynyt, pääkouluttaja ja yhdistyksen mentori ovat tukena koko kouluttautumisen ajan. Kouluttautumisaikana lähitapaamisia (pääosin Salossa) on noin kymmenenä päivänä. Lähitapaamisten päivät ovat ennalta määritellyt ja niihin tulee osallistua. Kouluttautuminen on maksullista: hypokoirakoulutuskurssi noin 2500€ (sis. alv 24%), lisäksi omat matka- ja yöpymiskulut ja mahdolliset muut kouluttautumiseen liittyvät kulut.

Hypokoirat ovat henkilökohtaisia hyötykoiria, jotka avustavat omia diabeetikoitaan arjessa ja juhlassa. Kaikki hypokoirat suorittavat saman koulutusprosessin, joka sisältää määrätyt osatavoitteet, teoriaosan ja hypokoiranäytön. Valmistuneet hypokoirat tasotarkastetaan kahden vuoden välein. Hypokoirina toimii monenrotuisia koiria.

Hypokoira ry on vuonna 2010 perustettu yleishyödyllinen yhdistys. Olemme Suomen Diabetesliiton jäsenyhdistys sekä Suomen Kennelliiton hyötykoiratoimikunnan jäsen.

Hallinnoimme hypokoirien koulutusta ja valvomme valmistuneiden koirien osaamistasoa Suomessa.

Kouluttajat valitaan heti sopivien henkilöiden löydyttyä. Laitathan vapaamuotoisen hakemuksen ja cv:n tulemaan osoitteeseen info@hypokoira.fi

Lisätiedot pääkouluttajaltamme Elisa Forsmanilta sähköpostitse elisa.forsman@hypokoira.fi