Suomen ensimmäinen hypokoira Goxy

Hiilenmusta labradorinpentu, Goxy, syntyi keväällä 2009 Kemiössä koirakoululla. Eläinhoitajaksi Brusabyssä opiskelevan Susanin hellässä hoivassa Goxy varttui ja siitä oli määrä tulla avustajakoira. Goxy kävi koirakoulua ja oppi paljon hyödyllisiä taitoja tulemaan toimeen erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa, rauhoittumaan viereen tarvittaessa, kulkemaan hienosti hihnassa ja lisäksi avaamaan ovia, nostamaan pudonneita tavaroita, vetämään sukat tai lapaset kädestä.

Samoihin aikoihin asuin perheeni kanssa San Franciscossa ja kuulin sikäläisestä perheestä, jossa koira haistaa verensokerimuutokset ja ilmaisee ne omistajalleen – juuri tuollaisen koiran mekin tarvitsisimme – onhan meillä perheessä kaksi 1 tyypin diabeetikkoa ja koira ollut haaveena perheenlisäykseksi jo jonkin aikaa.

Palattuamme Suomeen tein kuumeisesti töitä löytääkseni tahon, joka tietäisi hypokoirien kouluttamisesta. Kemiön Brusabyssä avustajakoirakoulussa päätettiin aloittaa koulutus. Suomessa ei ollut tietoa saatavilla hypokoiran kouluttamiseksi ja tietoa haettiin Amerikasta, Ruotsista ja Englannista. Ilmeisemmin vastuusyistä tietoa ei ollut helppo saada. Kouluttajat Elisa ja Stina selvittivät koulutuksen saloja ja me keräsimme kotona hyponäytteitä hajuerottelutreenejä varten.

Joulun alla tuli ilahduttava soitto Brusabystä – hypokoirakokelaaksi oli valittu 6 kk ikäinen Goxy. Goxylle uranmuutos toi tullessaan aivan uudenlaisten taitojen harjoittelun. Hajuerottelua ja ilmaisua sekä mm. mittarin noutoa. Samoihin aikoihin olin yhteyksissä erinäisiin diabeteshoitoalan yrityksiin ja keräsin lahjoituksia Suomen ensimmäisen hypokoiran kouluttamiseksi. Lopulta tärppäsi. Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin Laboratoriokeskus Tampereella päätti ryhtyä Goxylle kummiksi ja lahjoittaa 15 000 euroa. Suurkiitos siitä heille!

Hypokoiratoiminta keräsi runsaasti mielenkiintoa ja perustimme Hypokoirayhdistys ry:n varmistamaan toiminnan jatkumisen muidenkin halukkaiden iloksi.

Ollessaan melkein 2 vuoden ikäinen Goxy muutti perheeseemme ja koirankouttajien ohjeistamina ryhdyimme kotiharjoitteisiin. Goxy on innokas ja aina valmis treenaamaan. Luonteeltaan ihmisrakkaana Goxy hakeutuu perheen lähelle – useimmiten suoraan syliin. Goxy osallistuu vinhalla hännän heilutuksella tai pään painamisella syliin kaikkien perheenjäsenten iloihin ja suruihin. Goxy löytää hienosti piilotetut hypotuoksut ja ilmaisee selkeällä tökkäisyllä. Omatoimisuutta yritetään edelleen lisätä, sillä Goxy odottaa ikäänkuin lupaa toimia. Voi olla, että Goxy koulutettiin liiankin hyvin kuuntelemaan ihmisen ohjeita – virheistä opimme - hypokoira ei saa olla liian tottelevainen.

Brusabyssa jatkuu koulutustyö ja uusia hypokoirakokelaita valmistuu. Hypokoiratoimintaan on lähtenyt mukaan uusia innokkaita ihmisiä tekemään arvokasta työtä hypokoiratoiminnan edistämiseksi. Kiitos kaikille uusille Hypokoira ry:n jäsenille ja aktiivisille toimijoille.

Terveisin,  - Susanna