Elmo seuraa Annan verensokeria suunnistuksessa

 

Kuinka Elmosta tuli perheemme jäsen ja hypokoira:

Tyttäremme Anna, joka on nyt 11-vuotias, sairastui diabetekseen kolmivuotiaana. Annan diabeteksen hoitaminen on ollut työlästä, koska hänen verensokeriarvonsa vaihtelevat hyvin paljon. Lisäksi Anna ei aina välttämättä tunne milloin hänen verensokerinsa laskee vaarallisen alhaiseksi. Erityisesti silloin kuin hän liikkuu paljon tai uppoutuu johonkin hauskaan tekemiseen, voi verensokeri pudota hurjalla vauhdilla ilman, että Anna itse huomaa asiaa lainkaan. Koska perheemme harrastuksiin kuuluu talvisin hiihtäminen ja kesäisin suunnistus ja kaikenlainen muukin liikunta, verensokerin kanssa tasapainoilu on monta kertaa melkoisen haastavaa. Meidän vanhempien pitää olla jatkuvasti varpaillaan. Koska Annan verensokerin seuranta vaatii paljon huomioita, jää kolme ja viisi vuotta vanhemmat sisarukset välillä väkisinkin vähemmälle huomiolle. Lisäksi jatkuva verensokerin mittaaminen on kuluttavaa sormille, jotka aina silloin tällöin ovat kovilla jatkuvasta pistämisestä.


Kun Anna täytti 8 vuotta, saimme kuulla, että Axxelin oppilaitoksessa Brusabyssä oli koulutettu avustajakoirasta hypokoira. Ajattelimme, että voisimme itse kouluttaa hypokoiran ja otimme yhteyttä oppilaitokseen kysyäksemme neuvoa millainen koirarotu voisi sopia meidän perheellemme. Kukaan perheessämme ei ollut aikaisemmin omistanut tai hoitanut koiraa. Meille suositeltiin labradorinnoutajaa.  Siitä aloimme sitten etsiä kenneliä, joka kasvatti metsästyslinjaisia labradorinnoutajia. Löysimme Hardrocks nimisen kennelin Kuusankoskelta ja sieltä kävimme hakemassa Elmon. Yritimme imeä tietoa kuin pesusieni, kun Kennelin pitäjä Päivi Hietaharju kertoi miten meidän kannattaisi toimia missäkin asiassa. Olo oli kuin olisi tullut synnytyslaitokselta kotiin ensimmäisen lapsen kanssa. Kaikki oli uutta ja jännittävää.


Syksyllä 2012, kun Elmo oli yksivuotias, saimme iloksemme kuulla, että Brusabyssä alkaisi hypokoirakurssi perhekoirille. Ilmoittauduimme mukaan ja aloitimme koulutuksen. Koulutus sisälsi mm. tottelevaisuuskoulutusta ja hajujen tunnistamista. Hajujen tunnistaminen eteni sujuvasti ja Elmo oppi hyvin nopeasti tunnistamaan hienosti Anna hypohajun. Pystyimme selvästi näkemään kuinka Elmo nautti saadessaan käyttää kuonoansa harjoittelussa.


Nyt Elmo on suureksi avuksi arjessamme. Hän juoksee mukana Annan leikkiessä kavereidensa kanssa. Jos verensokeri laskee liian alas, Elmo tökkää kuonollansa Annan käteen. Silloin Anna tietää, että hänen on syytä mitata verensokerinsa, koska se todennäköisesti on alhainen ja hänen on syytä syödä jotain. Jos Anna ei halua keskeyttää leikkiänsä, osaa Elmo hakea Trip purkin keittiön kaapista ja tuoda sen Annalle.  Silloin kun Elmo ei juokse leikissä mukana, käy Anna välillä kääntymässä Elmon luona ja katsoo reagoiko Elmo hänen verensokeriinsa. Jos Elmo ei reagoi, voi leikki jatkua täydellä tohinalla. Mutta jos Elmo tökkää kuonollansa, silloin on syytä syödä jotain.

Elmo auttaa Annaa myöskin suunnistusharjoituksissa. Koska Anna ei aina tunne alhaista verensokeria, me vanhemmat olemme aina huolissamme ja hermostuneita, kun Anna lähtee yksin metsään. Hermoilu ei vähene, vaikka Annan taskuissa on syötävää ja puhelin. Mutta tänä kesänä hermoilu on vähän helpottanut, koska Elmo on juossut metsässä suunnistusharjoituksissa mukana ja osaa kertoa Annalle, jos hänen verensokerinsa laskee liian alas.

Erityisen ihanaa on, kun Elmo herättä Annan yöllä, kun hänen verensokerinsa on laskenut liian alas. Nyt koko perhe nukkuu jo paremmin. Elmo on alkanut myös reagoida ja merkata, kun Annan verensokeri nousee vaarallisen korkealle. Tämä on erittäin hyvä yöllä, koska pitkään korkealla oleva verensokeriarvo voi aiheuttaa myrkytystilan ketoniaineitten määrän lisääntyessä veressä.

Vaikka koira perheenjäsenenä teettää paljon työtä, niin meidän tapauksessamme Elmosta on myös valtavasti apua ja turvaa arjessa. Toivomme, että hypokoiria koulutetaan tulevaisuudessa lisää auttamaan diabeetikkoja heidän arjessaan.

Elmo, olet erittäin arvokas meille!

Eva, Mika, Anna ja muut lapset